суботу, 7 січня 2012 р.

Саркозі вважає Жанну д'Арк найшанованою француженкою у світі


Саркозі вважає Жанну д'Арк найшанованою француженкою у світіСаркозі назвав Жанну д'Арк найшанованою француженкою
Reuters
Через сторіччя після свого подвигу Жанна д'Арк залишається "першим символом єдності Франції, її загальної спадщини", заявив президент Франції Ніколя Саркозі.
Виступаючи в Вокулері, де починався похід великої войовниці за звільнення батьківщини, Саркозі назвав її "француженкою, яку сьогодні найбільше знають, поважають і люблять в усьому світі".

Цей символ, зауважив Саркозі, "не належить жодній партії, жодній групі, ні одному клану". За словами глави держави, Жанна д'Арк символізує "все найбільш самобутнє, і водночас, все найбільш універсальне" у Франції.
Глава держави наголосив, що історія Жанни д'Арк, яка змусила англійську армію в період Столітньої війни зняти облогу французького Орлеана, - аж ніяк не легенда. Її життя трагічно обірвалося на початку шляху, але подвиг став сигналом, який через чверть століття призвів до повного визволення країни.
У цей же день Ніколя Саркозі відкрив меморіальну дошку на будівлі мерії в рідному селищі Святої Жанни. На згадку про Орлеанську діву воно носить тепер назву Домремі-ла-Пюсель.
Раніше повідомлялося, що у Франції 6 січня стартувала програма меморіальних урочистостей, присвячених Жанні д'Арк.
***
Велика войовниця з'явилася на світ тут в 1412 році в будинку селянина Жака і його дружини Ізабель в день Богоявлення, яке святкується 6 січня.
На здійснення подвигу в спустошеній війною Франції її покликали голоси архангела Михаїла, святих Катерини і Маргарити, які вона чула у батьківському саду. Вони закликали врятувати країну і підтримати короля Карла VII.
Похід за визволення батьківщини тривав 27 місяців. Серед перемог войовниці - порятунок Орлеану, проведення коронації монарха в Реймсі. Їй ледь виповнилося 19 років, коли, ставши жертвою зради, вона була звинувачена в єресі. На процесі в Руані її доля вирішувалася на угоду загарбникам - Орлеанська діва була засуджена до спалення на вогнищі.
Через два десятиліття після страти звинувачення проти Жанни були переглянуті, а в квітні 1920 року Католицька церква офіційно визнала її Святою.
За матерiалами: Вести.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар