понеділок, 5 березня 2012 р.

Патріарх Філарет звернувся до єпископів, духовенства та вірних УПЦ Московського Патріархату із закликом «не допустити відібрання статусу незалежності в управлінні»


Патріарх Філарет звернувся до єпископів, духовенства та вірних УПЦ Московського Патріархату із закликом «не допустити відібрання статусу незалежності в управлінні»У неділю, 4 березня, в день свята Торжества Православ’я, Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет звернувся до о архієреїв, духовенства та вірних Української Православної Церкви (Московського Патріархату) із Зверненням, в якому висловив «серйозне занепокоєння реальною загрозою втрати УПЦ (МП) своєї незалежності та самостійності в управлінні», що на невизначений час відсуне подолання церковного розділення в Україні, повідомляє «Релігія в Україні».

Патріарх Філарет нагадав , що саме з його ініціативи Помісний і Архієрейський Собори Російської Православної Церкви у 1990 році надали Українській Православній Церкві статус незалежної і самостійної в управлінні. А тому йому не байдужа нинішня доля УПЦ (МП).

«На той час цей статус відповідав державному статусу України в складі СРСР, — сказав Патріарх Філарет. — Коли ж наша країна стала незалежною, Помісний Собор УПЦ 1-3 листопада 1991 р. одноголосно підтримав необхідність автокефалії Української Церкви. Але, щоби зберегти владу над Україною, Московська патріархія та спецслужби організували переворот в керівництві УПЦ».


На думку глави УПЦ КП, негативна діяльність Московської Патріархії продовжується і зараз, особливо в останні роки, «коли розпочалося зближення Київського Патріархату і УПЦ (МП), коли з’явилася реальна можливість подолання існуючого розділення та утворення в Україні єдиної Помісної Церкви».

Глава Київського Патріархату вважає, що зараз «ми всі є свідками того, що користуючись хворобою митрополита Володимира (Сабодана) більшість членів Синоду УПЦ (МП) під керівництвом митрополита Агафангела вчинили ряд дій, спрямованих на узурпацію влади. Більше того – є всі підстави впевнено стверджувати, що за діями митрополита Агафангела і його співучасників стоїть Московська патріархія і особисто патріарх Кирил, кінцева мета яких – позбавити УПЦ (МП) статусу незалежної і самостійної в управлінні та знову фактично підпорядкувати її напряму Москві».

Це, на думку глави УПЦ КП, планується  зробити шляхом внесення до Статуту УПЦ (МП) змін, якими би встановлювалося, що обрання, призначення і переміщення архієреїв УПЦ відбувається з благословення Московського Патріарха. З цією метою, вважає Патріарх Філарет, на засіданнях Синоду УПЦ (МП) під керівництвом митрополита Агафангела було затверджено склад комісії, яка готує зміни до Статуту, а також виведено зі складу Синоду особистого секретаря митрополита Володимира, завдяки якому останній міг під час хвороби керувати церковним життям.

«У такий спосіб без формального скасування статусу УПЦ, як незалежної в управлінні, фактично цей статус буде скасовано», — наголошує Філарет у зверненні до членів УПЦ (МП)..

За його словами, Російська Церква такими діями виконує волю російських політиків, які прагнуть повернення України під владу Кремля. «Незалежність України стоїть на перешкоді відновленню Російської імперії, так само як незалежність УПЦ (МП) в управлінні стоїть на перешкоді бажаному для патріарха Кирила перетворенню Московської патріархії у «православний Ватикан», — зазначає Патріарх Філарет. — Тому як російська влада зараз виявляє недружнє ставлення до Президента України, так і Московська патріархія виявляє недружнє ставлення до митрополита Володимира (Сабодана). Але якщо Росія не може прямо впливати на українське законодавство, то Московська патріархія прагне руками послушних членів Синоду УПЦ (МП) змінити Статут цієї Церкви у бажаному для себе руслі».

Глава Київського Патріархату закликає всіх членів УПЦ Московського Патріархату «не допустити відібрання від УПЦ (МП) статусу незалежності в управлінні, бо це не лише серйозно зашкодить самій Церкві, але й на невизначений час відсуне подолання церковного розділення в Україні. Це також породить нову смуту в Українській Церкві, посилить протистояння в суспільстві, ослабить Україну, як державу. І врешті-решт, це принесе додаткову шкоду Православ’ю в Україні, яке і так вже зранене існуючим протистоянням».

Немає коментарів:

Дописати коментар