суботу, 10 грудня 2011 р.

40% випадків раку — від неправильного способу життя


40% випадків раку — від неправильного способу життя23% випадків раку в чоловіків Британії пов'язані саме з курінням
Майже половина усіх випадків раку в Британії пов'язані зі способом життя хворих, говориться в дослідженні британських учених. Основними причинами виникнення ракових пухлин стає куріння, надмірне вживання алкоголю та неправильне харчування.
Щорічно в Британії діагностується 130 тисяч випадків захворювання на рак. При цьому, згідно з доповіддю британського Центру з вивчення раку Cancer Research UK, серед факторів ризику лідирує куріння: воно спричиняє виникнення ракової пухлини у 23% хворих чоловіків і 15,6% пацієнток-жінок.
Наступною за поширеністю причиною захворювання раком в опублікованому в журналі British Journal of Cancer дослідженні називається нестача свіжих овочів і фруктів у раціоні харчування. Ця проблема характерна в основному для чоловіків, у той час як для жінок на другому місці — надмірна вага.

Автори доповіді підкреслюють, що вона стала результатом найбільш масштабного на сьогодні дослідження причин виникнення злоякісних пухлин.

"Багато хто схильний вважати, що рак пов'язаний із поганою спадковістю чи виникає без жодних видимих причин, через злу долю. При такому підході виникнення хвороби здається питанням невезіння", — говорить керівник групи дослідників, професор Макс Паркін.

"Але якщо подивитися на отримані нами дані, то стає ясно, що 40% усіх випадків раку залежать від способу життя і могли б бути попереджені", — продовжує вчений.

У цьому випадку, щоб захиститися від раку, найкращим рішенням для чоловіків було б кинути курити, їсти більше фруктів і овочів та скоротити кількість споживаного алкоголю.

Жінкам учені радять також відмовитися від куріння і стежити за власною вагою.

"Ми не очікували, що для чоловіків саме споживання достатньої кількості овочів і фруктів буде настільки важливим для попередження захворювання. І ми також не думали, що для жінок проблема ваги виявиться більш значущим чинником, ніж алкоголь", — розповідає Макс Паркін.

Усього вчені нарахували 14 чинників, що впливають на схильність до ракових захворювань. Всі вони пов'язані з екологією та способом життя.

Близько 100 тисяч випадків захворювання на рак у Британії (або 34%) пов'язані саме з курінням, неправильним харчуванням, зайвою вагою і непомірним уживанням алкоголю.

Один із 25 випадків пов'язаний з несприятливими умовами праці: наприклад, роботою з хімікатами.

Фактори, що впливають на виникнення деяких видів пухлин, добре відомі. Наприклад, усі знають, що куріння викликає рак легенів.

Однак про інші зв'язки захворювання і факторів ризику люди знають набагато менше.

За даними вчених, близько 10% випадків захворювання раком грудей пов'язане з надлишковою вагою або ожирінням.

Половина всіх злоякісних пухлин стравоходу стають наслідком нестачі овочів та фруктів у раціоні, і тільки 20% раку стравоходу провокуються непомірним споживанням алкоголю, тоді як 20% випадків раку шлунка пов'язані з пристрастю пацієнта до солоних продуктів.

При цьому виникнення деяких видів пухлин не провокується переважно якимось одним чинником, а пов'язане загалом зі способом життя людини.

Рак жовчного міхура, наприклад, взагалі ніяк не пов'язаний зі шкідливими звичками.

При вивченні причин виникнення злоякісних пухлин учені використовували дані про захворюваність на рак у Британії за 15 років, із 1993-го по 2007 рік.

У випадку з чоловіками, захворюваність раком була пов'язана в основному з нестачею фруктів та овочів у раціоні (6,1%), несприятливими факторами професії (4,9%), вживанням алкоголю у великих дозах (4,6%), надмірною вагою ( 4,1%), тривалим перебування на сонці та впливом ультрафіолетових променів (3,3%).

Рак у жінок в основному провокувався зайвою вагою і ожирінням (6,9%), інфекціями (3,7%), тривалим перебуванням на сонці (3,6%), нестачею фруктів та овочів у раціоні (3,4%) й алкоголем (3,3%).
Кореспондент

Немає коментарів:

Дописати коментар