пʼятницю, 4 травня 2012 р.

До 2050 року більшість людей має стати вегетаріанцями - вчені


До 2050 року більшість людей має стати вегетаріанцями - вченіЩоб не руйнувати екосистему, людству доведеться перейти на рослинну їжу
АР
Потреба у виробництві їжі до 2050 року зросте на 80% за рахунок зростання населення і підвищення споживчих запитів жителів країн, що розвиваються.
Єдиний шанс людства прогодуватися, не зруйнувавши екосистеми, - перехід більшості населення на вегетаріанську дієту, вважає президент Міжнародної ради з науки (ICSU), лауреат Нобелівської премії з хімії 1986 року Юаньчже Лі (Yuan Tseh Lee).
Згідно з прогнозом ООН, населення Землі до 2050 року зросте до 9-10 мільярдів чоловік. Однак споживання їжі, на думку вченого, зросте не пропорційно до базових потреб людей, а набагато сильніше, це відбудеться через те, що країни, що розвиваються, поступово розширюють та урізноманітнюють свою традиційну дієту.

"До 2050 року, за розрахунками, знадобиться виробляти на 80% більше продуктів харчування, і чималу частку в цьому зіграє розширення споживання країн, що розвиваються", - сказав Лі.
Виходом із цієї ситуації, на думку Лі, могла б служити оптимізація виробництва рослинної їжі та перехід на найбільш "продуктивне" виробництва тваринного білка - наприклад, курячого м'яса, питомі витрати на виробництво якого набагато менші, ніж для яловичини і свинини.
"Зросле населення планети зможе прогодуватися, лише якщо перейде, в основному, на вегетаріанську дієту... Тваринний білок, звісно, не вдасться виключити зовсім, і не потрібно, але для виробництва м'яса повинні бути обрані найбільш раціональні шляхи", - зазначив він.
За словами експерта, консьюмеризм "поширюється по планеті наступає на п'яти глобалізації", причому у суспільствах із розвиненим споживанням (країнах "золотого мільярда"), численні програми з раціоналізації використання ресурсів, як, наприклад, енергоощадні технології, майже не дають економії.
"Якщо країни, де процес неконтрольованого споживання ще не запущений або, принаймні, не налагоджений, підуть шляхом США та Європи, це призведе до повного виснаження ресурсів планети дуже скоро", - сказав Лі.
На думку деяких експертів, наступним кроком може стати активніше використання біологічних ресурсів океану. Лі вважає, що "для збереження здоров'я океану потрібно залишити його у спокої", оскільки різке і значне збільшення видобутку біоресурсів може призвести до катастрофічного збіднення екосистем, особливо з урахуванням природного процесу підвищення кислотності вод. Останній і без втручання людини, як вважають деякі експерти, може призвести до вимирання великої кількості видів морських організмів.
Згідно з оцінкою вчених, максимальний вилов риби у Світовому океані не повинен перевищувати 150-180 мільйонів тонн на рік, перевищення цього обсягу може призвести до непоправних втрат біорізноманіття океанічних екосистем. На сьогоднішній день у світі видобувається трохи більше 100 мільйонів тонн риби.
Раніше Союз вегетаріанців Німеччини навів дані про те, скільки тварин з'їдає протягом життя середньостатистичний німець, і те, скільки одомашнених представників фауни могла би врятувати повна відмова жителів країни від м'яса.

Немає коментарів:

Дописати коментар