пʼятницю, 8 лютого 2013 р.

Про добове коло православних богослужінь


Служби Православної Церкви – це унікальне поєднання між собою одразу кількох чинників : добового, тижневого та річного кола богослужінь. Хтось підрахував, що богослужіння, котре відправляється сьогодні, наступного разу точно таким самим буде не швидше, як лише через три сотні років. Погодьтесь, доволі символічний натяк людям на те, щоб вони цінували кожну нагоду помолитися разом з усією Церквою. Побути на аналогічній службі нам, на жаль, більше ніколи не вдасться. 

Одним із найпростіших способів полюбити православне богослужіння - це вивчати його та жити ним. Тільки збагнувши все те, що відбувається у вівтарі та на клиросі, ми з вами зможемо, врешті, по-справжньому почати молитися. А до того часу наша молитва без розуму – даремна трата часу. Справді, ніяк не можна полюбити те, чого не знаєш та не розумієш. Тож, одним з кроків до нашої кращої молитви буде коротка розмова про добове коло православних богослужінь.

Як би це дивно не звучало, але в Православній Церкві прийнято вважати, що богослужіння доби розпочинаються не з ранку, як це нам звично, але напередодні - з вечора попереднього дня. Отже, якщо ви зібрались разом з усією Церквою зустріти якесь велике свято, - до храму вам слід завітати на день раніше, в післяобідню пору. Саме тоді в церкві вперше лунають святкові пісне співи під час урочистої Всенічної. Її відправа присвячена святу з календаря наступного дня. Молитва ввечері чи вночі – давня християнська практика, якої дотримувався Сам Ісус Христос, живучи на землі. Святе Письмо часто звертає увагу на те, що Спаситель полюбляв молитися всю ніч на самоті, коли інші апостоли спали. Інша причина того, чому ми молимось у другій половині дня полягає в тому, що Пророк і Боговидець Мойсей, побачив створення Богом світу саме у такому порядку : створення дня починається з вечора.

Вселенський Патріарх очолив вілправу святкової Всенічної

Повне добове коло богослужінь, себто тих служб, що відправляються цілий рік, протягом дня, складає дев’ять служб. Зазвичай, повністю їх відправляють лише в монастирях та соборах великих міст, де при храмі служать багато священиків. В малих сільських парафіях, переважно, такі служби повним чином не відправляють. Священик їх повинен прочитати сам удома.

Сьогодні у своєму спорядженні Церква має дев’ять різних служб добового кола. За виключенням особливих днів, про які варто вести мову окремо, щодень православні християни відправляють такі богослужіння :
  1. Вечірня,
  2. Повечіря,
  3. Полунощниця, 
  4. Рання (Утреня)
  5. Часи (або Години) – 1-ша, 3-тя, 6-та, та 9-та.
  6. Божественна літургія

Вечірнею називається таке богослужіння, яке звершується увечері на знак вдячності Богу за день, що минає, з проханням до Богу освятити нашу ніч.

Повечір’ям називається таке богослужіння, що повинно звершуватись, власне, після вечері, але зазвичай його приєднують до Вечірні. Зміст служби полягає в тому, що у ній ми спілкуванням з Господом готуємось до сну, просячи прощення гріхів та заступництва від диявольських нічних спокус.

Полунощниця – богослужіння, що відповідно до назви мало б відправлятися опівночі, однак на практиці сьогодні звершується перед відправою Утренні. Своїм змістом служба нагадує нам про потребу постійного бдіння на сторожі власної душі, про що навчає нас Притча про десять дів. Також, вона нагадує нам опівнічну молитву Спасителя в Гефсиманському саду, напередодні Юдиної зради.

Утреня – богослужіння, що відправляється перед сходом сонця, у якому ми дякуєму Богу за минулу ніч, та просимо благословення у Господа щасливо переднювати новий день.

Загальну назву Часів, або ж – Годин мають короткі богослужіння, що складаються з читання кількох псалмів та молитов.

  • На Першому часі, що відповідає нашій сьомій годині, ми освячуємо молитвою ранок дня, який щойно розпочався.
  • У Третьому часі, що відповідає нашій дев’ятій годині, ми згадуємо час сходження Святого Духа на Апостолів.
  • На Шостому часі, що відповідає нашому полудню, ми згадуємо про розп’яття на Голгофі нашого Господа і Бога.
  • І на Дев’ятому часі, що відповідає нашій третій годині по обіді, згадуємо, як ради нашого спасіння на Хресті помер Спаситель наш Ісус Христос.

Зазвичай, ці дев’ять відправ для зручності поєднують між собою на три групи відправ : вечірню, ранішню та денну. Вечірнє богослужіння, зазвичай, поєднує в собі відправу Дев’ятого часу, Вечірні та Повечір’я. Ранкове - Полунощницю, Утреню та Перший час. Денне богослужіння складає Третій та Шостий час і Літургія. На практиці Девятий час іноді читається і перед Літургією, але частіше – поєднується з Вечірнею.

Всенічне бдіння - це така служба, що звершується увечері напередодні недільних та святкових днів, і складається з поєднаних між собою Вечірньої, Утрені та Першого часу.

Найголовнішим богослужінням у добовому церковному колі є відправа Божественної літургії. За своїм змістом всі інші служби лише готують християнську душу до гідного причастя Святих Божих Тайн. І той, хто хоче приступити до Святої Євхаристії, повинен не лише очистити свою душу в Таїнстві Покаяння-Сповіді, але й повинен бути присутнім на усіх згаданих богослужіннях, чи при поважній причині, прочитати їх удома самостійно.

Служіння Богу є унікальним привілеєм християн. Будемо його старанно шанувати, і через власне служіння Господу здобувати для себе оживляючу Благодать Святого Духа, що здатна преобразити нас та наповнити наше життя справжнім сенсом. Зі страхом Божим, Вірою та Любов’ю приступімо!

http://www.bogoslov.org

Немає коментарів:

Дописати коментар