понеділок, 21 липня 2014 р.

Тривожний комплект українця

Компоненти тривожного комплекту
Компоненти тривожного комплекту
У зв'язку із відомими подіями в Україні, активізувався інтерес до теми так званої "тривожної валізки" - екстреного комплекту речей на випадок виникнення "гострих" ситуацій, що потребують швидкого переміщення з їх осередку.
Залишімо поза увагою той факт, що темою особистої безпеки варто в обов'язковому порядку займатися постійно, в тому числі (і особливо) у мирний час. Адже одним лише гіпотетичним військовим станом перелік "гострих" ситуацій не обмежується, не забуваймо також про стихійні лиха, техногенні катастрофи та інші ситуації, які не мають звички заздалегідь попереджати про себе. Проте, краще вже пізно, ніж ніколи.
Здавалося би, для заповнення пробілів у знаннях, достатньо буде скористатися інтернетом, але в інформаційному просторі України на сьогодні дана тема висвітлена незадовільним чином, а саме:

- більшість спеціалізованих українських сайтів, присвячених тематиці виживання, наразі сильно відстають по рівню навіть від аналогічних російських ресурсів, містячи зовсім мало оригінальних матеріалів;
- більша частина вмісту відомих російських порталів guns.ru, trevoga.su, edcpro.ru та інших - це запеклі форумні війни про те, бєрци якої армії кращі, та про інші досить важливі, але не критичні, деталі. Таким чином, в пошуках справді цінної інформації, користувач має усі шанси витратити на пролистування того ж guns.ru таку ж масу часу, як я з 2005 року по сьогодні;
- на багатьох форумах зброярської, бойової та туристичної тематики немає нічого більш "цінного" ніж вихваляння юзерів гарними картинками їх EDC-комплектів і прихованої реклами мультитулів під брендом Беара Гріллса;
- у соцмережах на кожному кроці копіпастяться одні й ті самі "поради експертів" на 1,5-2 сторінки, від "феєричності" яких хочеться піти втопитися. Наприклад, одна з таких статей передбачає комплектацію юзера в стилі "стріляйте мене військові" - з ніг до голови у камуфляж, з протигазом, армійським ножем, саморобною зброєю і т.п. Інша стаття з масою фотографій приділяє занадто багато уваги упакуванню рюкзака, але зовсім ігнорує необхідність сокири і спальника. І таких статей, на жаль, значно більше, ніж справді хороших;
- хороші статті усе ж трапляються, але навіть у них, як правило, немає, або зовсім мало порад щодо підбору спорядження, комплектації, використання, - а один лише перелік;
- в жодній зі статей я не знайшов навіть спроб висвітлити базові поняття, що відомі туристам з давніх часів: модульність, індивідуальне/групове спорядження, універсальність, відповідність умовам.
Отже, нижче моя спроба задовільнити наявний інтерес. Чому я вважаю себе компетентним у даному питанні? З середини 1990х років я активний турист (піший, гірський, водний, велосипедний туризм), з 1997 року завзято займаюся бойовими мистецтвами та захоплююся темою виживання, з минулого року опановую практичну стрільбу. Професійно займаюся інженерією і наукою, намагаюся в усьому практикувати раціональний підхід. Не раз потрапляв у різноманітні історії з обов'язковим щасливим фіналом. :) Також, на етапі редагування статті мною було використано "колективний розум" членів невеликого стрілецького клубу та осередку професійних туристів.
ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ І ПОЛОЖЕННЯ
1. Мій підхід базується на тому, що, найчастіше, переміщення здійснюється невеликими групами по 2-8 осіб. Цю логіку підказують звичні життєві "комбінації": така група - це і сім'я з двох батьків і одного-трьох дітей, і сім'я з двох молодих людей і їх батьків, і дві пари молодих людей, і компанія з декількох друзів. Пересування більшими групами - менш безпечне і значно складніше, тому, якщо група налічує більше десятка осіб, слід заздалегідь домовитися про склад повністю незалежних підгруп, на які, при потребі, необхідно буде швидко розділитись.
2. Склад і наповнення комплекту передбачає стабільність складу і чисельності групи. Наприклад, якщо від групи раптом від'єднається особа, що несе намет і сокиру, група втратить не лише робочі руки, але й намет та сокиру. Тому, готуючись до виникнення тривожних ситуацій, слід приділити увагу не лише спорядженню, але й тому, хто буде поруч з вами і яких дій слід очікувати від цих осіб.
3. Пропонований комплект розрахований на більшість імовірних критичних ситуацій на території України і не передбачає завідомо фантастичних сценаріїв. Будьмо реалістами - навряд чи вам доведеться виживати в пустелі, просуватися через тундру або сплавлятися по тропічній ріці. Основних сценаріїв лише декілька: військовий конфлікт, громадські заворушення, стихійне лихо, техногенні катастрофи, економічний колапс, пожежі, епідемії. Переміщення з епіцентру вказаних подій відбувається на відстань до 500 км рівнинами та передгір'ям, в тому числі пішки.
4. Я проти широко культивованої ідеї про те, що тривожний комплект повинен бути повністю вкомплектованим і готовим до використання; і складатися лише з нових та невикористовуваних речей. Всупереч цій шкідливій, на мою думку, ідеї, пропоную тримати усі предмети тривожного списку зосередженими у визначеному місці житла (наприклад, окремій шафі), і максимально широко використовувати їх в житті.
Спробую пояснити:
- велика кількість предметів у тривожному комплекті є звичними предметами щоденного вжитку (одяг, мобільний, гроші, документи тощо). Таким чином, формування "стерильного" комплекту спричинить значні додаткові витрати;
- незнайоме, "необкатане" спорядження може як мінімум виявитися незручним, або навіть поставити під загрозу ваше життя у критичну мить. Надійніше заздалегідь ретельно з ним ознайомитися задля уникнення неприємностей;
- ліки, продукти, хімікати, батарейки у пристроях тощо мають здатність псуватися, і є ризик не помітити цього без постійного використання або регулярної перевірки;
- і наостанок. Якщо в критичну мить ви таки потрапили додому, то, найімовірніше, знайдете 10-15 хв. на збори всього необхідного. Якщо ж ви все-таки переймаєтеся найжорсткішими варіантами "гострих" ситуацій (ядерна катастрофа, авіаційний або ракетний удар, зомбі-апокаліпсис), коли на збори є "лічені секунди", варто й справді тримати свій тривожний рюкзак завжди повністю спакованим, і ні на мить з ним не розлучатися навіть в повсякденному житті. Для вас це буде найвірнішим варіантом. =)
Стелаж з підзібраним тривожним комплектомСтелаж з підзібраним тривожним комплектом
5. Один з основних принципів організації тривожного комплекту - модульність. Це означає, що все спорядження за простою логікою розбивається на функційні групи (модулі): щось має бути при собі постійно, щось може бути залишене ненадовго "на базі"; щось є must have, без чогось можна обійтись, а іще щось - швидше шкідливе. Крім того, існує індивідуальне спорядження (на кожного члена групи), а є і групове (один комплект на невелику групу). Нижче розглянемо склад модулів докладніше.
6. Я свідомо не подаю детальних зображень, і даю мінімум порад щодо купівлі конкретних моделей спорядження. Ця стаття - не вичерпний рецепт на усі випадки життя, а швидше набір універсальних принципів і своєрідний поштовх до самонавчання зацікавлених осіб.
1. ІНДИВІДУАЛЬНЕ СПОРЯДЖЕННЯ
Один комплект індивідуального спорядження обов'язковий в повному обсязі для кожної дорослої особи і постійно переноситься на собі.
1.1. Одяг
Основні вимоги до елементів одягу: універсальність, витривалість, неприкметність, зручність, невелика вага.
Увесь комплект одягу слід пристосувати до максимально широкого спектру ситуацій та погодних умов. З цією метою використовується концепція вдягання "шарами": основний одяг взимку і влітку, на марші і на біваку - один і той самий, але за тих чи інших умов до нього додається шар утеплення (підштанники і тонка кофта), шар додаткового утеплення (светр, шарф, рукавиці, шапка), шар захисту від дощу і снігу (куртка, плащ) тощо.
Не раджу використовувати військовий чи мілітарний на вигляд одяг, оскільки він може зіслужити вам погану службу, привертаючи непотрібну увагу. Поганою ідеєю буде і спортивний одяг яскравих кольорів або з блискучих матеріалів. Якщо знадобиться бути поміченим - це можна організувати підручними засобами, а от маскуватися в яскравому одязі значно проблематичніше. Вибирайте неприкметні речі, наприклад свій звичайний повсякденний одяг (якщо впевнені в його надійності), або зверніть увагу на так званий "тактичний" одяг, що використовується спецслужбами для операцій під прикриттям. Він неприкметний на вигляд як повсякденний, але зручний і витривалий як військовий.
Також я не підтримую фанатизму щодо одягу з технологічних матеріалів (мембранних, багатошарових тощо), які повсюдно використовуються в професійному туристичному та спортивному спорядженні. Такий одяг дорогий і виправдовує своє використання лише при постійному специфічному догляді, без якого може швидко втратити свої властивості. Якщо маєте можливість, оберіть куртку, термобілизну та черевики із застосуванням технологічних матеріалів, проте погоня за усім комплектом одягу "з високих технологій" не окупиться.
Виходячи з пропонованої вище концепції використання елементів тривожного комплекту на щодень - як бути з одягом? Адже мало хто захоче тримати спакованим повний комплект одягу лише для гіпотетичного тривожного випадку. Радше, речі з пропонованого списку бажано мати в своєму гардеробі і підтримувати у відмінному стані, щоби у тривожну годину не вагатися і точно знати, що витягнути з одягової шафи, виходячи з дому, можливо, назавжди.
Основний одяг:
- простора світла білизна (труси, шкарпетки, футболка) з натуральних матеріалів з невеликою домішкою синтетики. Труси - довгі і просторі, типу "сімейки", для уникнення проблем з вентиляцією тіла, якими супроводжуються довгі марші в жарку погоду в більш тісній білизні. Особливу увагу зверніть на якість та міцність шкарпеток;
- неприкметні штани чи джинси темного кольору;
- міцний ремінь, текстильний або шкіряний;
- маршеве взуття. Навіть влітку - високі (вище кісточки) міцні черевики на шнурівці, якомога м'якші і легші, непромокаючі і з хорошою зачепистою підошвою. Добре підійдуть тактичні або гірські. Таке взуття вбереже вас від імовірних травм ніг на марші. Для зменшення можливого дискомфорту, на привалах і відпочинках слід міняти шкарпетки на сухі, оглядати і мити стопи ніг. Взуття бажано обробляти засобом для підвищення водостійкості. Не варто використовувати утеплене взуття - воно менш універсальне, тяжке, і гірше сушиться.
Захист від погодніх умов:
- кофти (2 шт.). Легкі довгі водолазка ("гольф") з невисоким горлом і флісова кофта на блискавці. В якості легшої кофти добре підійде верх від туристичної або військової термобілизни. Загальне правило: завжди краще мати 2 легких светри, ніж 1 тепліший;
- куртка. Довга (нижче сідниць) куртка з відщіпною утеплюючою підкладкою на зразок військової куртки M-65. Добре, коли у куртки високий комір і/або капюшон. Куртку бажано обробити водовідпорним засобом;
- підштанники просторі, теплі. Найкраще - туристична або військова термобілизна;
- теплі (товсті вовняні) шкарпетки (2-3 пари мінімум), що стануть у пригоді як при холоді, так і влітку при натертих ногах. В шкарпеток можна заздалегідь підшити п'ятку та низ під пальцями шматками старих міцних жіночих колгот - це в рази підвищує строк їх служби;
- теплий довгий в'язаний шалик;
- легкий головний убір з полями або козирком (кепка/панама) для захисту від дощу і сонця;
- в'язана або флісова шапка;
- легкі тонкі рукавички, спортивні або робочі, - в якості легкого захисту від холоду та при роботі руками;
- дуже теплі рукавиці, найкраще - лижні, ще й такі, де всі пальці разом. Знадобляться для захисту рук від екстремального холоду;
- довгий просторий дощовик, який можна накинути поверх верхнього одягу, в ідеалі - типу "пончо", щоби під нього можна було заховатися разом з рюкзаком. Саме в даному випадку незайвим буде камуфляжний принт або колір хакі, щоби за необхідності накидку можна було використати як маскування;
- гамаші (спеціальні "чохли", що вдягаються поверх взуття аж по коліно), для збереження ніг сухими при пересуванні по високій траві, глибокому снігу, в дощ з сильним вітром. За їх відсутності спрацює і варіант "перший раз в Карпатах" - обмотка ніг від підйому стопи до коліна з пластикових пакетів та скотча.
Зміна білизни:
Труси, шкарпетки, футболка (2 комплекти мінімум, шкарпеток - бажано більше).
Взуття на зміну:
Шматяні кеди/кросівки, якомога легші. На заміну маршевому взуттю на привалі, на біваку, в приміщенні. Шльопанці, в'єтнамки, крокси не настільки практичні.
1.2. Речі першої необхідності і швидкого доступу
Від наявності при собі речей цієї групи, їх якості а також зручності доступу до них, може залежати ваше життя і здоров'я. Тому до їх вибору слід поставитися максимально раціонально. При "тривозі" їх розташовують на тілі, в кишенях, поясній сумці тощо для максимально швидкого доступу.
Складуваний ніж:
Найуніверсальнішим буде кишеньковий ніж утилітарного призначення з міцним лезом довжиною до 10см, поясною кліпсою і замком (фіксатором леза у розкритому стані). Не варто обирати моделі агресивного, "бойового" дизайну: вони, найімовірніше, менш зручні і більш "помітні" (не забувайте про те, що призначенням вашого ножа можуть зацікавитися військові або міліція). Варто звернути увагу на наступні моделі (з недорогих): Ontario Rat Folder, Ka-Bar Dozier Folder, Ganzo G701, Boker Magnum Urban Tank 2.
Оптимально носити ніж не на поясі (тобто, не на виду), а в передній кишені брюк кліпсою назовні, або спереду під штанами, притиснувши кліпсу під поясним ременем.
Ліхтарик:
Водозахищений ліхтарик на пальчикових батарейках. В більшості випадків налобні ліхтарі зручніші за звичайні ручні.
Паракорд:
Паракорд - міцна мотузка, що дозволить спуститися зі схилу, підвісити до дерева продукти, переправитися через річку, зв'язати затриманого шпіёна тощо. Коли паракорд сплетений в певний спосіб, його можна носити на руці як браслет, на поясі або в кишені, при цьому він дуже швидко розпускається в довгу мотузку, див. відео:
Свисток:
Допоможе в екстрених випадках (свистіти, коли вже немає сил кричати про допомогу, подавати сигнали і т.д.)
Годинник:
Найкращий варіант - електронний годинник з календарем, підсвіткою і будильником.
Телефон:
Байдуже: смартфон чи звичайний, адже обидва типи мають переваги і недоліки. Смартфон, порівняно зі звичайним телефоном, є також навігатором, засобом отримання новин і сховищем корисної інформації (наприклад, короткої пам'ятки про першу допомогу, класифікатора рослин, роликів по виживанню з Беаром Гріллсом). Водночас, він порівняно менш витривалий, через що доведеться додатково подбати про захисну накладку (бампер), розширений перелік засобів підзаряджання та резервну мобілку (див. нижче). :)
Гроші, картки, документи і гаманці для них:
- таємний нашийний або натільний гаманець з основною сумою грошей, індивідуальними документами та картками. В груповому варіанті гроші краще за все розподілити рівними частинами серед усіх членів групи, аніж тримати усю суму в одного "казначея";
- простий кишеньковий гаманець з розміняними невеликими сумами грошей в різних валютах (по 10-20 грн, 5-10$ тощо).
Записник, нотатки, олівець:
- блокнот середнього розміру. Записувати важливу інформацію, замальовувати карти, лишати повідомлення тощо;
- на початку шляху слід роздрукувати або виписати в блокнот важливу інформацію: телефони, адреси, координати місця зборів, індивідуальні медичні дані і т.п;
- олівець напівм'який зі стиркою. Олівець кращий за ручку - написане ним можна витерти, він пише по вологому, на холоді, в будь-якому положенні. На олівець варто насадити ковпачок від ручки, щоби він не ламався.
1.3. Рюкзак
Безперечно, найкращим способом транспортування на собі спорядження є туристичний рюкзак. Але незручний, непродуманий рюкзак є ненабагато кращим способом транспортування спорядження, ніж сумка через плече або пакети в руках. :) Рюкзак повинен мати як мінімум "анатомічну" систему спини і лямок (широкі зручні лямки, можливість регулювання "спини", широкий розвантажувальний ремінь), місткі бокові кишені для дрібниць, стропи для зменшення об'єму наплечника в недозаповненому стані та "капюшон" проти дощу.
При виборі доцільно звернути увагу на туристичні рюкзаки (у тому числі вітчизняних виробників - Terra Incognita, Commandor/Neve) у категоріях "кемпінг", "нескладні походи" щонайменше середнього літражу (мін. 60...70л). Більший літраж - ще краще, але тоді рюкзак буде тяжчим і може бути незручним для жінок, підлітків та людей низького зросту.
Terra Incognita Discover - бюджетний рюкзак українського виробникаTerra Incognita Discover - бюджетний рюкзак українського виробника
1.4. Речі без необхідності швидкого доступу
Попри обов'язкову наявність в кожного члена групи, для цих речей не є критичним моментальний доступ. Тому вони можуть лежати в рюкзаку разом з одягом, що не використовується в даний час, та груповим спорядженням.
Спорядження для спання:
- туристичний каремат ("пінка") послужить вам для сну та сидіння, у разі необхідності стане ношами для перенесення пораненого або вітровим бар'єром для розпалювання вогню тощо;
- сучасний спальний мішок. Найбільш універсальними є спальники типу "конверт", оскільки їх можна використовувати як велику ковдру. Доцільно обрати спальник, що розрахований на використання при температурі до -7...-5 градусів. Ті, що від нуля і вище, вважаються літніми, взимку в них буде холодно.
Спорядження для харчування:
- металеві миска та кружка, емальовані або нержавіючі;
- ложка і виделка;
- фляга. Металева краща за пластикову, оскільки витриваліша і може бути використана як грілка (наповнена окропом, загорнена в теплі речі і розміщена у рюкзаку під спиною або у спальнику в ногах, зігріваючи власника).
Базові засоби гігієни:
- вологі серветки (1 велика упаковка);
- маленький шмат мила в пакетику або мильниці;
- невеликий рушник;
- туалетний папір (мінімум 3-4 рулони на особу з розрахунку на тиждень). Окрім основного призначення допоможе просушити черевики.
Засоби розпалювання вогню:
- декілька запальничок і декілька коробок сірників, кожна у індивідуальному пакеті для захисту від вологи. Також варто мати "вічне" кресало;
- газети. Найкраще розпалювати багаття саме ними, а не туалетним папером, серветками чи картоном. Також, газета, намотана довкола тіла під верхнім одягом, збереже тепло у сильний холод. Тому газет слід мати вдосталь;
- у якості допомоги для розпалювання в погану погоду слід мати і декілька шматків (по 3-5см.) звичайної парафінової свічки. Свічку підпалюють і кладуть в ямку під багаттям так, щоби фітіль був знизу, і полум'я "облизувало" парафін, - тоді вітер її не загасить.
Компас:
Маленький туристичний компас в чохлі або футлярі.
Пакети:
2-3 великих міцних пакети з ручками (з Сільпо, Ашану, Фуршету тощо), а також 2-3 великих сміттєвих пакети, складені і перев'язані гумкою, стануть у пригоді для перенесення, пакування, убезпечення від вологи; також, як імпровізований тент або дощовик.
Захисні окуляри:
Балістичні або хоча би недорогі будівельні окуляри для захисту очей від пилу, бруду, іскор, уламків тощо. Якщо затемнення - то легке (щоби можна було користати в темну пору доби). З окулярами бажано придбати чохол, шнурок (щоби не спадали з голови), шматку для їх протирання.
Тека з документами:
Тека з герметично запакованими документами та/або їх копіями. Також в цій теці варто мати декілька великих якісних фотографій себе і членів своєї групи (сім'ї), паперову топографічну мапу місцевості (хоча б своєї області/району).
Індивідуальні дрібниці:
Окуляри для зору або контактні лінзи, зубні протези, специфічні ліки та засоби гігієни, речі для догляду за дитиною, ключі від квартир-машин, флешка з резервною копією важливої інформації і т.п. - в залежності від конкретних особливих потреб.
2. ОБОВ'ЯЗКОВЕ ГРУПОВЕ СПОРЯДЖЕННЯ
Мінімум один комплект на групу в 2-5 осіб. Більша група - більше комплектів (кратно до чисельності). Групове спорядження розподіляється між усіма членами групи за простою логікою: аптечка повинна бути в людини, що знається на першій допомозі; бівачний інвентар і ремонтний комплект - в "майстра"; кухонне спорядження - в того, хто вміє куховарити в походних умовах.
2.1. Спорядження для біваку та кухні
Більшість з цих предметів - універсальні, і знадобляться практично при будь-яких тривожних сценаріях. Так, наприклад, намет стане в пригоді навіть у місті - його можна розкласти для спання в неопалюваному холодному помешканні. Про корисність сокири або ножа можна навіть не нагадувати.
Намет:
Сучасний туристичний намет, розрахований на кількість учасників групи: двотентовий, легкий і з хорошим міцним дном. Наявність збільшеного тамбура та інших додаткових пристосувань не обов'язкова.
Сокира:
Теслярська сокира середнього розміру (вагою до 1кг) з дерев'яною ручкою. Також підійде сучасна полегшена туристична сокира з руків'ям з композитних матеріалів, але в жодному разі не беріть так званий "туристичний топор" - популярний виріб радянської промисловості, вироблені з цільного шматка сталі. Вони важчі за класичні і "віддають удар" у руку через свою металеву рукоять. Для сокири варто зробити захисну насадку на лезо з картону або розрізаного вздовж гумового шланга.
Ніж:
Нерозкладуваний (фіксований) універсальний ніж з міцним нержавіючим лезом довжиною 10-15 см, зручною рукояткою і чохлом. Раджу звернути увагу на наступні моделі: Mora Companion MG Stainless, Mora Outdoor 2000, Cold Steel Finn Bear.
Цей ніж буде виконувати в основному господарсько-побутово-кухонні задачі, тому (з вже згаданих вище причин) не слід вибирати моделі агресивного, "бойового" дизайну.
Спорядження для приготування їжі і базові інгредієнти:
- невеликий казанок з кришкою, з розрахунку 0,5л ємності на одного дорослого члена групи;
- довга дерев'яна кухарська ложка;
- дощечка для нарізки;
- губка і дряпачка для миття посуду;
- кип'ятильник. Врятує, коли є розетка з напругою. Є живі приклади навіть приготування простенької юшки без плитки, лише з кип'ятильником;
- сіль, перець, лавровий лист; чай, кава, цукор - розфасовані у герметичні контейнери або півлітрові пляшки від мінеральної води.
2.2. Догляд за тілом, одягом і спорядженням
Не варто надміру захоплюватися засобами догляду і набирати в тривожний комплект гелі для душу, кондиціонери для волосся і скраби для вух. У критичних ситуаціях базової гігієни буде більш ніж достатньо.
Несесер ("косметичка"):
Зручний походний органайзер з відсіками для сортування.
Догляд за тілом:
- рушник, мило в мильниці, мочалка;
- зубна паста та щітка (щітки);
- засоби гоління (чоловікам). Звісно, якщо не мрієте вже через тиждень перетворитися на "підозрілого елемента", заросши бородою;
- маленьке походне дзеркальце, гребінець;
- кусачки для нігтів.
Догляд за одягом:
Губка і щітка для прання, господарське мило.
Догляд за взуттям:
- щітка для чищення, мочалка для миття, засіб для чистки взуття. Чисте взуття довше служить і менше пропускає вологу, тож виберіть хороший водовідштовхуючий засіб;
- може згодитися також компактна електрична сушилка для взуття, оскільки вона легка, недорога і ефективна (якщо, звісно, знайдете джерело напруги).
Зарядні пристрої:
Окрім звичної зарядки 220В, варто придбати також зарядки від автомобільного "прикурювача" 12В, пальчикових батарейок та сонячної батареї.
Засоби гостріння ножів:
Базова кишенькова точилка для підправляння ріжучої кромки і точильний брусочок для ретельної заточки сильно затупленого ножа.
2.3. РРР (Ремонт, Резерв, Різне)
Ремкомплект частенько несправедливо залишають поза увагою, або, в кращому випадку, закладають у тривожний комплект лише мультитул або "швейцарський" ножик. Як показує досвід, цього недостатньо, і варто усе ж запастися невеликою "аптечкою" для одягу та спорядження.
Інструменти:
- пасатижі слюсарні універсальні 160мм;
- викрутка-набір (або по одній великій і малій викрутці з пласким та хрестовим жалами);
- шило та гачок для шиття;
- невеликий напильник;
- шматок ножовочного полотна по металу;
- невеликий шматок наждачного паперу середньої зернистості;
- невеликий магніт;
- дзеркальце;
-збільшувальне скло.
Більшість з переліченого можна знайти у складі фірмових кишенькових "мультитулів", але вони менш зручні у використанні, значно дорожчі, і можуть містити дивні або не настільки потрібні інструменти - кусачки для сигар, пилочки для нігтів, відкорковувач для пляшок тощо.
Матеріали:
- ізолента на тканинній основі;
- широкий міцний скоч (корисний матеріал - раджу взяти не менше двох мотків);
- моток міцного капронового шнурка;
- моточок мідного або м'якого сталевого дроту без ізоляції;
-"суперклей";
-"швидкий" епоксидний клей (двокомпонентний);
-пара десятків пластикових хомутів ("стяжок") довжиною ~300...350мм;
-набір ниток та голок;
-декілька англійських булавок різних розмірів.
Резервний телефон:
Простенький надійний телефон з запасною SIM-карткою і шнурком. Знадобиться, якщо "основний" телефон/смартфон розрядився або був втрачений. Батарею зі сторони контактів слід заклеїти ізолентою, щоби мінімізувати саморозряд, і кожні 3-4 місяці перевіряти апарат і підзаряджати його до 100%.
Радіо:
При стихійних лихах та інших надзвичайних станах радіо є першим каналом отримання важливої інформації. Достатньо буде простого кишенькового радіо УК діапазону на пальчикових батарейках.
2.4. Аптечки
Рекомендую сформувати два набори. Перший - "невідкладна аптечка" (інструменти, чистота рук, антисептика, перев'язматеріали, уколи) - усе те, що має лежати доступно і приводитися в готовність за лічені секунди. Другий - "спокійна аптечка" (таблетки, мазі) - те, чим не виникне потреби користуватися у поспіху.
Основною відмінністю приведеного переліку від, наприклад, стандартної автомобільної аптечки (яку ви можете купити готовою в аптеці або супермаркеті), є те, що він розрахований не лише на першу долікарську допомогу, але й на довготривалу відсутність подальшої кваліфікованої медичної допомоги, що є розповсюдженою ситуацією при масштабних лихах та катастрофах.
Перелік засобів у обидвох аптечках складений на основі мого досвіду походів і перевірений декількома лікарями-практиками різного профілю.
Загальні правила вибору та зберігання медпрепаратів:
- кількість кожного препарату розраховуйте як мінімум на 5-7 діб постійного прийому (таблетки, мазі тощо), або на 2-4 разових використання (перев'язматеріали, уколи тощо);
- уникайте наднових та розрекламованих лікарських засобів, надавайте перевагу знайомим та перевіреним. Перед купівлею ознайомтесь з протипоказаннями до застосування кожного із засобів та його взаємодією з іншими медикаментами;
- уникайте купівлі ліків у скляній тарі, надавайте перевагу їх аналогам у пластикових флаконах, тубах;
- для економії місця препарати слід вийняти з аптечної упаковки (коробок), а вкладиші від них зібрати окремо (про це нижче);
- пам'ятайте, що ліки мають обмежений термін придатності, тож час від часу слід їх перевіряти і, за необхідності, поновлювати.
2.4.1. Аптечка "невідкладна"
Укладаючи "невідкладну" аптечку, пам'ятайте про можливу необхідність використання як кожного з її компонентів поокремо, так і усіх разом; як в пристосованих для цього умовах, так і посеред поля в грязюці. Найбільш незручним варіантом буде тримати їх усі "насипом" в кульку і торбинці, найбільш зручним - у спеціальному польовому медичному органайзері.
Органайзер для медзасобів:
В ідеалі - професійний військовий або туристичний аптечний підсУмок, що повністю розкривається і має зручні внутрішні відсіки. Для ампул слід передбачити окрему коробочку чи футляр.
Військовий підсумок першої допомогиВійськовий підсумок першої допомоги
Пам'ятка з першої медичної допомоги:
Не варто покладатися лише на пам'ять у питаннях життя і здоров'я. Сформуйте пам'ятку по наданню першої долікарської допомоги, роздрукуйте її, заламінуйте або вкладіть у файлик і тримайте у аптечці разом з ліками, регулярно перечитуючи і повторюючи. У пам'ятці мають бути відображені щонайменше: допомога при травмах, зупинка кровотеч, перев'язки, антисептика, знеболення, дії при анафілактичному шоці. В ідеалі, слід пройти базові курси першої допомоги і коротко законспектувати основні положення, оскільки навіть найкраща книга, знайдена в інтернеті, але не підкріплена практичними навиками, не спрацює у справді "гострому" випадку.
Засоби гігієни рук:
- антисептичні вологі серветки;
- протимікробне мило;
- рідкий антисептик для рук.
Рукавички:
Стерильні хірургічні рукавички (3-4 пари). Будуть корисні також як матеріал для виготовлення імпровізованих дренажів для глибоких ран, для цього рукавичка нарізається на довгі смужки шириною 1-1,5см, які слід додатково обробити у спирті або перекисі водню.
Інструменти в антисептичному пакеті:
Якщо ви не маєте доступу до професійного стерилізаційного обладнання, антисептичну обробку можна виконати і вдома. Для цього ретельно вимийте інструменти з м'яким мийним засобом, прокип'ятіть їх на сильному вогні протягом 15-20 хв., вкладіть у стерильну марлю, просочену розчином йоду або Бетадином, вкладіть її у стерильну рукавичку, а тоді вже щільно загорніть в чистий цупкий поліетиленовий пакет, і перехопіть гумкою або ниткою. Після кожного використання інструменти відмочують 5-10 хв. у перекису водню і повторюють повну процедуру стерилізації. Будьте уважні: після кип'ятіння інструменти не можна брати руками, лише іншим, вже простерилізованим інструментом (пінцетом, зажимом, гачком)!
Рекомендований перелік інструментів:
- невеликий медичний скальпель (найкраще - ручка-тримач і декілька змінних одноразових стерильних лез, але підійде і "класичний" цільний);
- середні хірургічні ножиці прямі гостротупокінцеві;
- середній анатомічний пінцет з прямими рифленими браншами (бажано 2 шт.);
- середній хірургічний зажим типу "москіт" з гнутими браншами.
Перев'язматеріали:
- еластичний бинт 10см х 2м;
- водостійкі бактерицидні пластирі різного розміру (комплект);
- перев'язочний нестерильний пластир на тканинній основі (ролик);
- стерильні серветки в упаковці (2 уп.);
- індивідуальний перев'язпакет (2 шт.);
- стерильний бинт широкий (2 уп.);
- стерильна вата (1 невел. уп.);
- ватні палички (20-30 шт.).
Антисептики зовнішні:
- засіб для промивання ран. Не раджу використовувати готовий розчин перекису водню - від вібрації при транспортуванні і температурних перепадів він втрачає свої якості. Краще мати при собі Гідроперит в таблетках. З 10 таблеток цього засобу і 0,5л чистої води шляхом розчинення швидко утворюється розчин перекису водню у концентрації 1%;
- універсальний засіб (для промивання ран, обтирання широко уражених частин тіла, а також полокання носоглотки та промивання очей) - борна кислота або 10 таблеток Фурациліну (1 таблетка розчиняється у 100мл гарячої води, після чого розчин охолоджують до температури навколишнього середовища);
- готовий розчин для промивання ран - флакон 0,5% хлоргексидину біглюконату (використовується аналогічно з перекисом водню);
- засіб обробки країв ран - "зеленка", йод, Фукорцин або Бетадин;
- засіб безпосередньої обробки ран, важких опіків та інших уражень - мазь Аргосульфан або Синтоміцинова емульсія;
- спиртові серветки одноразові (8-10 шт.) - для протирання поверхні шкіри перед уколами, обробки дрібних поранень тощо.
Шприци:
Шприц одноразовий 5 см. куб. (5-6 шт. мінімум). Незайвим буде також мати десяток стерильних одноразових голок для шприців.
Знеболювальні засоби та спазмолітики:
- загальні: Кетанов, Дексалгін у ампулах (2-3 ампули мінімум);
- місцеві: Лідокаїн 12,5% 5мл 2 амп., Новокаїн 2% 2мл 2 амп;
- спазмолітики: Спазмалгон, Но-Шпа у амп. (2-3 амп. мін.).
Ліки, що невідкладно потрібні при анафілактичному шоці:
- адреналін 0,18% 1мл в (2-3 шт. мін.);
- антигістамінні: Супрастин/Тавегіл/Димедрол (2-3 амп. мін.);
- протишоковий засіб: Кордіамін 25% 2мл. (2-3 амп. мін.);
- гормональний стимулятор: Дексаметазон 0,4% 1мл. (4-5 амп. мін.).
Нашатир:
Маленький флакон нашатирного спирту (водного розчину гідроксиду амонію), для екстреної допомоги при втратах свідомості.
Кровоспинний джгут або турнікет:
У якості базового варіанту екстреного кровоспинного засобу підійде звичайний джгут, а в ідеалі - сучасний кровоспинний турнікет, який можна накласти собі самому однією рукою. Пам'ятайте, що накладання джгута (турнікета) відноситься до суперечливих методів зупинки кровотечі, оскільки викликає сильне перетискання нервів та інших тканин, і зупинку кровообігу в тканинах нижче джгута. Використовуйте цей метод тільки при неефективності або неможливості інших.
Шовний матеріал:
Готовий до використання стерильний комплект з хірургічної голки та нитки "Вікрил" 3-0 або 4-0.
2.4.2. Аптечка "спокійна"
Більшість з препаратів в кожній з груп цього списку є для вас звичними, тож я наводжу лише можливі варіанти у якості прикладу. У разі сумнівів чи невпевненості, порадьтеся з вашим сімейним лікарем.
Органайзер-аптечка:
У випадку "спокійної" аптечки немає настільки жорстких вимог, як до "невідкладної": достатньо буде звичайної торбинки чи пластикової коробки.
Пам'ятка по самолікуванню:
Аналогічно до "невідкладної" аптечки, сформуйте власну пам'ятку по допомозі при розповсюджених захворюваннях та ушкодженнях (отруєннях, опіках, тепловому ударі, обмороженнях, алергійних реакціях, частих захворюваннях тощо). Також, збережіть разом з пам'яткою вкладиші від усіх ліків у складі цієї аптечки.
Засіб проти комах:
Репелент проти комарів, кліщів та інших кровопивць у формі спрея, мазі або олівця. Чим більш стійкий, тим краще.
Презервативи:
10 шт., без ароматизаторів і додаткового змащування: для використання за призначенням, а також як перев'язувальний засіб, герметична тара для захисту від вологи документів та цінностей тощо.
Мазь при травмах, болях в суглобах:
Ультрафастин/Нікофлекс.
Мазь при забоях, гематомах, набряках:
Гепатромбін/Троксевазин.
Мазь при опіках:
Пантенол спрей/Пантестин.
Мазь при подразненнях, укусах комах:
Псилобальзам/Гідрокортизон (для ускладнених випадків).
Мазь для покращення загоєння ран:
Левомеколь/Левосин/Офлокаїн.
Засоби проти запалення горла:
Каметон/Декатилен/Ангілекс.
Носові краплі:
Нокспрей/Ксилометазолін.
Протизастудні порошки:
Колдрекс/Фармацитрон - по суті, нічого не лікують, але допоможуть "триматися на ногах" при симптомах застуди.
Протизапальні засоби:
Мінімум 2 різних: Німесулід/Ібупрофен + Диклофенак/Ларфікс.
Протигрибкова мазь:
Тримістин/Мірамістин.
Антибіотики широкого спектру дії:
Мінімум 3 засоби різних груп, напр. Азитросандоз + Ципрофлоксацин + Цефіксим/Цефутил/Цефодокс.
Антибіотики кишкові:
Мінімум 2 різних засоби, напр. Фталазол + Ніфуроксазид/Левоміцетин.
Покращувач травлення:
Фестал/Мезим
Протидіарейний засіб:
Імодіум.
Адсорбенти:
Мінімум 2 різних: Атоксил/Ентеросгель + Активоване вугілля (мінімум 30 табл.).
Засоби проти печії, болей у шлунку:
Алмагель/Ренні.
Засіб для регідратації:
Регідрон (3-5 пакетів).
Антигістамінні (протиалергійні) засоби:
Мінімум 2 різних: Едем/Зодак + Супрастин/Тавегіл.
Протиблювотний засіб:
Мотиліум/Церукал/Метоклопрамід.
Протинабряковий засіб:
Серрата.
Серцевий засіб:
Нітрогліцерин.
Протибольовий засіб:
Кетанов/Кеторол.
Засіб для покращування згортання крові:
Дицинон (обережно застосовують при обширних кровотечах).
Заспокійливий засіб:
Барбовал/екстракт валеріани в таблетках.
3. ГРУПОВЕ СПОРЯДЖЕННЯ - ОПЦІЙНЕ
Давня туристична мудрість говорить: "У похід беруть не те, що можна взяти, а те, без чого не можна обійтися". Для тривожних ситуацій дане правило іще більш актуальне, оскільки, як і в турпоході, усе спорядження необхідно буде невизначений час нести на собі, ще й в умовах підвищеного стресу. Не слід розраховувати на те, що у вас буде можливість весь час пересуватися з комфортом на великому автомобілі, в який завантажено улюблений диван, холодильник їжі і домашню бібліотеку.
3.1. Їжа
Наголошую: їжа - це швидше опція, ніж обов'язковий компонент тривожного набору. Ніколи не відомо, на скільки часу може затягнутися ваш "похід", тож будьте готові до того, що їжі так чи інакше не вистачить назавжди. В той же час, продукти, що необхідні для повноцінного харчування, відносно важкі, і тому чим більше ви їх взяли, тим складніше вам в результаті буде пересуватися. Встановлено, що людина здатна прожити без їжі порівняно великий час, а на протязі перших 7-10 днів голод навіть не викликає падіння працездатності. Тому вирішувати лише вам.
Я вважаю, що мати невеликий "підкорм" на перші декілька днів не завадить, а от серйозно запасатися провіантом, щоби в результаті втратити мобільність - зась. Дуже приблизний розрахунок - 0,5 кг ваги сухого продукту на дорослу особу на день, розрахунковий період - 7-10 днів. Це, скажімо так, голодно, але хоч якісь калорії.
Продукти, які в жодному разі не варто брати через високий ризик отруєнь у перші ж дні, а також через їх неспівмірні вагу та поживність: готові страви, м'ясні та ковбасні вироби (виключення - хіба що дуже суха копчена ковбаса), риба, яйця, кисломолочні продукти, домашні закрутки, свіжий хліб, свіжі овочі та фрукти.
Рекомендований перелік продуктів:
- сухі продукти: сухарі, галети, крупи, макарони, супові пакети, боби та квасоля. Це основна частка раціону, тому їх має бути ~75% від загальної ваги провіанту;
- консерви: м'ясні (тушонка, гуляш), рибні. Обирайте консерви тільки у бляшанках, і в жодному разі не в скляних банках;
- "швидкі калорії": шоколад, батончики, печиво, згущене молоко, горіхи та сухофрукти. Ці продукти потрібні не у якості ласощів, а як засоби швидкого відновлення сил при фізичному виснаженні;
- алкоголь. Найкраще - чистий медичний спирт, також добре підійдуть горілка або самогон. Можна робити цими розчинами розтирання, розпалювати багаття, обробляти рани, і, при нагоді, виміняти в аборигенів на щось більш потрібне. У дуже крайніх випадках - приймати всередину.
3.2. Усяке різне
Спорядження даної "категорії" береться з собою лише якщо у випадку його наявності та вашої з ним ознайомленості, причому друге - важливіше. Купувати усе це (між іншим, недешеве і складне у використанні) лише задля "нехай буде" - безсенсовно.
Тому наводжу лише перелік, без вимог і порад щодо вибору:
- базове верхолазне (альпіністське) спорядження - обв'язка, 30-50 м міцного альпіністського шнура, 3-4 карабіни, 2 жумари, страхувальні пристрої і т.п;
- туристичний газовий пальник і додаткові балони газу до нього;
- снігоступи;
- комплект легких радіостанцій громадського діапазону;
- туристичний GPS-навігатор;
- кишенькові грілки для рук;
- бінокль;
- додаткові бівачні інструменти - саперна лопатка, ручна пила по дереву, мачете тощо;
- зброя, набої ("бойові" та мисливські), набір для чистки і змащування;
- ноутбук та аксесуари (подовжувач, розгалужувач, блок живлення, мишка, 3G-модем з SIM-карткою, навушники з мікрофоном). Важливо розуміти, що ноут (планшет, ультрабук) - це зазвичай доволі "ніжна" річ, здатна віднімати від кілограма до декількох "корисної" ваги. Тому усю цю техніку слід брати з собою лише у випаду конкретної користі. Наприклад, якщо ноутбук - ваш засіб заробітку на життя після переміщення в пункт призначення. Якщо ж він вам дорогий лише як річ, засіб розваги чи комунікації через інтернет - залишіть його вдома;
- по аналогії з вищепереліченим, можна прихопити усе що завгодно, але лише будучи впевненим, що ці додаткові кілограми на ваших плечах себе в результаті виправдають.
РЕКОМЕНДАЦІЇ З ПАКУВАННЯ ТА РЕГУЛЮВАННЯ РЮКЗАКА
Приступаючи до пакування сучасного анатомічного рюкзака дотримуйтесь наступних правил:
- важке - вниз і ближче до спини, легке - чим легше, тим вище;
- те, що може знадобитися в будь-яку мить - у кишені рюкзака або на самий верх під клапан;
- довгі та об'ємні предмети (каремат тощо) навішуються ззовні і принайтовуються стропами рюкзака або мотузкою;
- розважка рюкзака повинна бути однаковою зліва і справа, так, щоби вага була симетричною щодо вертикальної осі;
- спину, лямки і розвантажувальний пояс слід відрегулювати так, щоби більша частина ваги наплечника відчувалася на бедрах, а лямки швидше підтримували рюкзак у вертикальному положенні, ніж давили на ваші плечі;
- пакування повинне бути щільним. Легко підстрибніть зі спакованим рюкзаком декілька разів. Ніщо не повинно бовтатися або тарахкотіти, його положення на ваших плечах і центр маси не повинні змінитися;
- гострі предмети повинні бути убезпечені (сховані вглиб рюкзака вістрям від тіла, замотані в одяг, картон), щоб нікого не поранити при вашому падінні;
- речі, що "бояться" вологи, мають бути захищені від неї. Для блокнота та документів підійдуть пластикові пакети в декілька шарів, для засобів розпалювання вогню - старе пластикове відерце з кришкою (наприклад, від будівельної фарби), для ліків - пластиковий контейнер з герметичною кришкою, для круп та інших сипучих продуктів - пляшка від мінеральної води. Для утворення НЗ сірників, захищених від вологи, вміст одного коробка і обидві терки від нього перехоплюють ниткою і ретельно обливають парафіном з палаючої свічки, допоки не утвориться суцільний шар;
- комфортною для довготривалого пересування вагою рюкзака вважається вага, що дорівнює 20% маси тіла особи. Але, зважаючи на різницю у фізичній підготовці, можна визначити свою "комфортну" вагу по-іншому: підтягніть повністю спакований рюкзак за верхню ручку двома руками до рівня підборіддя і виконайте з ним 7-10 повних присідань, не допускаючи зміни положення рук. Якщо вам це не вдалося - рюкзак стане вашим прокляттям на марші, добре подумайте як його полегшити.
СЛОВА НАОСТАНОК
Наприкінці хотів би наголосити, що дана стаття розрахована в першу чергу на осіб, які донедавна і не думали, що їх комфортному життю у звичних умовах може щось загрожувати. Наведений перелік, попри свою стовідсоткову придатність до негайного втілення у життя, усе-таки не є догмою, і "стерпить" подальші вдосконалення на основі вашого власного досвіду. Але пам'ятайте, що наявність навіть недосконалого тривожного комплекту є значно кращою, ніж відсутність досконалого.
І ще один неочевидний, але надзвичайно важливий момент. Попри посилену увагу до матеріально-технічного забезпечення виживання людини в екстремальних умовах ("представником" якого є і наш тривожний комплект), є тенденція нехтування іншими, не менш важливими видами підготовки: психологічною, фізичною, практично-навичковою, теоретичною, організаційною. Це - нездорова "норма" суспільства споживання, коли особа радше вкладе кошти в купівлю професійного спорядження, аніж витратить час, еквівалентний цим коштам, на саморозвиток та навчання. Користь же від першого та другого - неспівмірна. В критичній ситуації значно корисніше вміти розпалювати багаття звичайними засобами, аніж мати в кишені "запальничку для виживання"; знати, як зупинити кровотечу, ніж намагатися вибрати бодай щось серед дорогих патентованих засобів готової покупної аптечки; мати навик побудови укриття навіть без фірмової сокири, ніж сокиру без навику. І таких прикладів - безліч.
Так що ж робити, якщо немає спеціальних курсів, де вас за тиждень навчать усього необхідного, чи можливості присвятити достатньо часу самостійному навчанню, семінарам, ретельному опануванню корисних навиків? Невже усе даремно і не варто навіть рипатися? Зовсім ні. Сформувавши свій тривожний комплект, фактично, ви отримаєте усе необхідне для участі в туристичних походах. А хоча б декілька виходів у ліс або гори на 2-3 дні протягом року в поєднанні з тематичними навчаннями час від часу (наприклад, базовими курсами медичної допомоги) посприяють і здобуттю потрібних навиків, і покращенню фізичної форми, і опануванню вашого спорядження. Ви навчитеся легше переносити дискомфортні ситуації, і, сподіваюся, просто отримаєте задоволення.
В будь-якому разі, готовність до тривоги - це уже лайфстайл. Якщо ви всерйоз замислилися над необхідністю тривожного комплекту в своєму житті, і шукаєте інформацію для його укладання, - то ви уже на шляху підготовки до можливих складних ситуацій, і не лякайтесь витрат грошей, сил і часу, бо вони неминучі. Це складний, але цікавий шлях - головне, рухатися поступово, від більш простого в сторону ускладнення. І все неодмінно вдасться.
Влад "dzhalizyak" Гапанович
Львів, Україна

Немає коментарів:

Дописати коментар