суботу, 28 березня 2015 р.

Коротко про Таїнство Соборування (о. Роман Мельниченко).



Сьогодні я вже викладав матеріали по соборуванню. Можна почитати і в інших джерелах більш детально про значення таїнства та його обрядові особливості. Хотілось би наголосити на декілької моментах.

Вважається, що Пасха – це апогей наших свят. Свято свят. Зараз ми наближаємося до нього.  Безперечно так і є. Але це не вся правда про нього. Пасха – це кінець земного життя Христа і початок Його життя в нас як Церкві. Пасха - це початок нашого шляху до обожнення, до Преображення. Якщо Пасха для нас початок і одночасно шлях, то Преображення – завершення. Пасха – начаток, Преображення – закінчення шляху спасіння. Ми покликані преобразитись, обожнитись, наповнитись Духа Святого. Саме це звіщає нам Соборування. Ми грішні, наша природа хвора. Вона потребує очищення і зцілення. Зцілення потребує тіло, зцілення потребує душа. В Таїнстві Соборування ми можемо здобути і перше і друге, а головне наблизитись до власного Преображення, а отже спасіння. Спасіння від чого? Від смерті, від страждань, злоби, егоїзму, заздрощів, ненависті і навіть фізичних недугів часто спричинених переліченими гріхами.  


Але для початку потрібно побачити в собі ці недуги і гріхи, здолати духовну сліпоту і глухоту, увійти в контакт з собою, із своїм тілом та душею. З іншої сторони Преображення – це процес. Сьогодні я преображаю свої знання, завтра зростає віра і т.д. Преображаючи себе я починаю преображати світ який навколо. Воістину: преобрази себе – преобразиш світ!

Основний дух Соборування – це свобода у Христі. Ми не раби зірок і планет, карм і цифр, стихій і правителів, ми – християни, ми - вільні. Ми Сини Божі покликані стати богами. Живучи -  виростаємо в міру Христову. Ми преображаємось в процесі духовного життя і несемо це преображення в людей і світ довколо. Зрештою ми постаріємо і переважно помремо від якогось недугу, але перед цим встигнемо передати самого Христа новим християнам. І передається Він не просто словом, а особистим преображенням, яке здобуваємо через зцілення хвороб душі і тіла в тому числі і через Таїнство Соборування.

Браття і сестри – бажаю вам особистого Преображення у Христі Ісусі!

З любовю священик Роман Мельниченко.

Немає коментарів:

Дописати коментар