понеділок, 13 січня 2014 р.

ПАТРІАРХ ФІЛАРЕТ НАЗВАВ УМОВИ ЗА ЯКИХ РІШЕННЯ ВСЕПРАВОСЛАВНОГО СОБОРУ БУДУТЬ ВИПРАВДАНИМИ

Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет за дорученням Священного Синоду УПЦ КП звернувся до Предстоятелів Помісних Православних Церков та нагадав, що винесення рішення щодо питаннь надання автокефалії та екуменізму без врахування думки усіє повноти Церкви є безперспективним.  
«Ми твердо переконані, - йдеться у зверненні, - що вирішення питання про автокефалію, про спосіб її проголошення та визнання, неможливе без участі та врахування позиції Церков, які зараз претендують на визнання власної автокефалії (Української Православної Церкви Київського Патріархату, Охрідської Архієпископії (Македонської Православної Церкви), Чорногорської Православної Церкви та Православної Церкви в Америці), суперечить соборним традиціям Православної Церкви, самому Священному Писанню, яке закликає вислухати сторони, перш ніж виносити судження. Саме тому будь-яке рішення щодо автокефалії, винесене в той чи інший спосіб без участі вказаних Церков, не розв’яже проблеми та залишиться безплідним», повідомляє прес-служба УПЦ КП,

У своєму листі Предстоятель УПЦ КП спирається на двотисячолітню церковну історію:
«…Ми свідчимо, що на розгляд Соборів завжди виносилися найбільш гострі питання, що турбують церковну повноту. Такими, на даному етапі буття Православної Церкви, очевидно є питання автокефалії та питання екуменізму. Без розгляду цих питань і прийняття за ними рішень проведення Всеправославного Собору стає не виправданим».
Також Патріарх Філарет нагадує про церковні Собори та їхні постанови, які не були прийняті повнотою Православної Церкви, тому що вони опиралися на людські міркування, та історичний авторитет церковних кафедр, на більшість голосів присутніх, а не на Божественне Одкровення та Передання Церкви.
«Соборна традиція, в тому числі історія проведення Вселенських Соборів, свідчить, що рішення на них завжди приймалися більшістю присутніх – інакше би не було можливим засудження єресей, адже єретики завжди виступали проти православних соборних постанов, - продовжує Патріарх Філарет своє звернення. - Разом з тим не завжди більшість зібраних на Соборах була на боці правди, про що свідчать лже-собори або відкинуті Церквою соборні постанови, як, наприклад, – Розбійничий собор 449 р., «Вселенський собор» іконоборців, собори, які засудили святителя Іоана Золотоустого, Ферраро-Флорентійський собор та проголошена ним унія з латинською Церквою й інші подібні».
Предстоятель УПЦ КП переконаний, що «остаточну силу соборним рішенням подає лише їх сприйняття (рецепція) всією повнотою Церкви, як дійсного втілення волі Духа Святого і соборного розуму».
Патріарх Філарет просить залучити до підготовки Святого і Великого Собору представників Церков, питання буття яких по суті планується розглядати на Соборі, тобто  Української Православної Церкви Київського Патріархату, Охрідської Архієпископії (Македонської Православної Церкви), Чорногорської Православної Церкви та Православної Церкви в Америці.

Немає коментарів:

Дописати коментар