понеділок, 13 січня 2014 р.

ПРЕДСТОЯТЕЛІ ПОМІСНИХ ЦЕРКОВ НЕ ПОСПІШАЮТЬ ДО СТАМБУЛУ

Грецьке агентство церковних новин «Ромфея» повідомило про труднощі, з якими зіткнулася спроба Константинопольського Патріарха Варфоломія зібрати на Фанарі 9 березня, в Неділю Торжества Православ'я, інших предстоятелів Помісних Православних Церков, повідомляє Православний Оглядачз посиланням на Седмица.ru.
Фанар
Фанар
Антіохійський Патріарх Іоан Х не прибуде Стамбул на знак протесту проти антиканонічних, на думку Антіохійської Православної Церкви, дій Єрусалимського Патріархату в Катарі. Протягом кількох місяців не спостерігається ніякого прогресу в обговоренні цього питання між двома Патріархатами.

Через розбіжності з Єрусалимським Патріархом Феофілом III на Фанар, швидше за все, не прибуде іРумунський Патріарх Даниїл.
Загострилося питання щодо розуміння першості Константинопольської кафедри в Православній Церкві (яку на Фанарі розуміють наближеною до папістської моделі), що робить мінімальними шанси на участь у заходах на Фанарі Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.
Патріархи Сербський Іриней і Болгарський Неофіт заявили, що тільки в останній момент зможуть дати відповідь щодо своєї присутніості на Фанарі в Неділю Торжества Православ'я.
З більшою упевненістю можна говорити тільки про участь Патріархів Феофіла Єрусалимського і Феодора Олександрійського і Архієпископів Хризостома Кіпрського, Ієроніма Елладського та Анастасія Албанського.
Нагадаємо, що рік тому Предстоятелі Руської та Грузинської Православних Церков на зустрічі в Москвідійшли до висновку, що скликати Всеправославний собор безглуздо, поки не досягнута згода всіх Помісних Церков щодо конфліктних питань.
На зустрічі з Іллею Другим патріарх Московський Кирил заявляв, що поспішні спроби «швидко провести Собор, без належної підготовки» можуть призвести до ускладнень у міжправославних відносинах.
Українська Православна Церква Київського Патріархату також назвала свої умови для успішного проведення Всеправославного Собору. Але повідомлення про те, що її представників запросили на нараду в Стамбул немає, і вочевидь не буде. На Фанарі обійми відкриті до інославних, а не до православних «розкольників».
Під час останніх дискусій навколо необхідності скликати Всеправославний Собор митрополит Грузинської Православної Церкви Герасим, який очолює Відділ зовнішніх зв’язків Патріархії особливо підкреслив, що якщо (як стверджують деякі критики) на Соборі будуть запропоновані ліберальні реформи, Грузинська Церква ніколи їх не прийме. Серед таких неприйнятних реформ ієрарх назвав, зокрема, скасування постів, введення одруженого єпископату і другошлюбності духовенства, перехід на новий календарний стиль…
Ряд запитань викликає у ієрархії Грузинської Православної Церкви і процедура надання автокефалії, яка також поставлена ​​на порядок денний Собору.
«Питання повинні бути попередньо узгоджені у всіх деталях, - заявив митрополит Герасим. - На Всеправославний собор повинні виноситися такі питання, за які проголосують всі Церкви. Цей Собор повинен підняти авторитет Православної Церкви в світі, а не увійти в історію як собор протистояння і незгоди».
Болючою для православного світу залишається і тема екуменізму, яку все більше нав’язують Церкві деякі представники ієрархії, і особливим поборником якої є сам Патріарх Варфоломій. Щоправда його екуменізм не поширюється на автокефальні Церкви, що не визнані так званим православним світом, такі як УПЦ КП, УАПЦ, Чорногорська, Македонська Церкви…  

Немає коментарів:

Дописати коментар