середу, 25 вересня 2013 р.

Хаббл сфотографував загибель сонцеподібної зірки


Наука та медицина - Новини науки - Хаббл сфотографував загибель сонцеподібної зіркиХаббл сфотографував загибель аналога Сонця
АР
Телескоп Хаббл сфотографував водневу зірку Кемпбелла у сузір'ї Лебедя, яка перебуває на завершальному етапі своєї еволюції, повідомляє NASA.
Згідно із сучасними науковими теоріями, з виснаженням запасів термоядерного палива Сонце сильно розшириться і поглине найближчі планети (у тому числі і Землю).
Відбудеться це приблизно через п'ять мільярдів років. Велика частина речовини зірки буде викинута в навколишній простір, а ядро перетвориться на білого карлика.

Саме таку картину передав Хаббл, сфотографувавши загибель зірки Кембелла в сузір'ї Лебедя. Ця зірка відноситься до досить рідкої групи зірок WC, до якої входять старі зірки сонячної маси. У зірках WC багато вуглецю і кисню, але мало азоту.
NASA
У Чумацькому шляху наразі виявлено 230 таких зірок. Їхня середня світність приблизно у 4000 разів перевищує світність Сонця.
Раніше найбільший у світі радіотелескоп ALMA зафіксував у протопланетному диску сонцеподібної зірки TW Гідри так звану "лінію снігу" – межу між "теплою" частиною газопилової хмари, де народжуються землеподобні планети, і його холодною половиною, всередині якої з'являються газові гіганти.

Немає коментарів:

Дописати коментар