вівторок, 30 жовтня 2012 р.

Бог Альберта Ейнштейна


Альберт Айнштайн називав себе релігійним і не раз говорив про Бога. Але чи він уже тому був релігійним?.. Він констатував: «Наука без релігії є паралізованою, а релігія без науки є сліпою». Відтоді багато людей переконані в тому, що відомий фізик вірував у Господа Бога. 
Натомість менш відомим, ніж ці вислови, є один лист, якого Айнштайн написав на тему релігії… Айнштайн написав його в січні 1954, за рік до своєї смерті, єврейському філософові релігії Ерікові Ґуткіндові (Eric Gutkind). Це була його відповідь на книгу Ґуткінда „Choose Life: The Biblical Call to Revolt“. …

«Слово Бог є для мене нічим іншим, як виразом і продуктом людських немочей. Біблія – це збірка поважних, але все ж досить примітивних легенд. Жодне витончене тлумачення не може (для мене) чогось у цьому змінити. Ці витончені тлумачення природно є вкрай різноманітними і не мають майже нічого спільного з первісним текстом. Для мене несфальшована юдейська релігія, як і всі інші релігії, є втіленням примітивної забобонності».


Айнштайн і справді знову й знову висловлювався на теми Бога і релігії, однак його пояснення інколи були незрозумілими. Так, він не раз сам називав себе релігійним, наприклад у листі до американського бізнесмена і політика Мілтона М. Шаєра (Milton M. Schayer) з Денвера, який у 1927 р. попросив відомих людей заявити про їхні погляди на релігію і науку:

«Моя релігійність полягає в покірному подиві безконечно переважаючого розуму, який об’являє себе в тому нечисленному, що з дійсності ми можемо пізнати нашим слабким і нездатним розумом», - відписав Айнштайн. «Те пов’язане з глибоким почуттям переконання про переважаючий розум, який об’являє себе в світі, що можна пізнати досвідом, складає моє поняття Бога; отже, у звичних виразах його можна назвати “пантеїстським” (Спіноза)».

Крім цього, він чітко заявив: «Я не можу собі мислити жодного особового Бога, який прямо впливав би на вчинки окремих створінь чи вершив би суд над своїми створіннями».

Очевидно, Айнштайн зайняв цю позицію вже у віці дванадцяти років, як він сам описав у своїх „Autobiographical Notes“. Будучи до того по-дитячому релігійним, він після прочитання однієї науково-популярної книги констатував, що багато історій у Біблії не можуть бути правдивими…

З статті: Markus CSchulte von Drach, Einstein-Brief bei Ebay: „Die Bibel ist eine Sammlung primitiver Legenden“ у онлайн-версії німецької газети „Süddeutsche Zeitung“ переклав Микола Крокош


Немає коментарів:

Дописати коментар