вівторок, 22 жовтня 2013 р.

Патріарший намісник УПЦ КП митрополит Епіфаній: «Від РПЦ нам надходять пропозиції щодо об’єднання»


Патріарший намісник УПЦ КП митрополит Епіфаній: «Від РПЦ нам надходять пропозиції щодо об’єднання»
20 жовтня відбулося засідання Священного Синоду УПЦ Київського Патріархату. Напередодні патріарший намісник, ректор Київської православної богословської академії УПЦ КП, митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній (Думенко) розповів про взаємовідносини УПЦ КП з іншими Церквами, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайтУПЦ КП.

Синод УПЦ КП призначив керуючим Луганською єпархією єпископа Афанасія (Яворського), дотепер – вікарія Сумської єпархії. Замість протоієрея Ігоря Швеця, який подав у відставку з посади ректора Волинської православної богословської академії, ректором ВПБА призначений священик Володимир Вакін.

З метою координації роботи існуючих недільних шкіл і розширення їхньої мережі, забезпечення викладання предметів духовно-морального спрямування у школах та вищих навчальних закладах утворити у складі синодального Управління у справах духовної освіти утворено окремий Відділ катехізації та релігійної освіти. Його керівником призначений протоієрей Іван Михайлишин.

Синод дав позитивну оцінку підсумкам святкування 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України, а також візиту Предстоятеля до Брюсселю і візитам делегацій Київського Патріархату до Англії та до Польщі.

Було надане благословення на призначення намісників монастирів у Вінницькій та Тернопільсько-Теребовлянській єпархіях, а також на внесення змін до статуту монастиря у Дніпропетровській єпархії.

Синод вкотре висловив негативне ставлення до законодавчих ініціатив "щодо приватизації на користь структур Московського Патріархату національних святинь – Києво-Печерської та Почаївської лавр".

Патріарший намісник митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній (Думенко) напередодні засідання Синоду заявив в інтерв’ю виданню "Буковина", що УПЦ КП має добрі стосунки з ієрархами канонічно визнаних Православних Церков світу. За його словами, ці відносини є неофіційними, бо інакше "моментально відбувається реакція з боку керівництва РПЦ, і навіть на державному рівні. З Москви відразу шлють листи-погрози: навіщо ви контактуєте, для чого проводите зустрічі з представниками Київського патріархату?" Незважаючи на це, "ми спілкуємося практично зі всіма ієрархами помісних церков. Всі вони заспокоюють нас: «Ви на правильному шляху. Ви маєте всі підстави для того, аби в Україні була Помісна православна церква. Тому, що дотримуєтеся канонів, шануєте апостольські правила»", зауважив митрополит Епіфаній.

"Якщо відверто, – продовжив він, – від РПЦ нам надходять пропозиції щодо об’єднання. Та вони не підходять, бо ми не бажаємо бути під омофором Московської патріархії. Нас не задовольняє й те, щоб ми стали екзархатом чи митрополією Константинопольського патріархату. Бо тоді будуть дві визнані українські церкви: Українська православна церква Московського патріархату і Українська православна церква Константинопольського патріархату. А де ж тоді буде справжня Українська православна церква? Тоді не буде української церкви. А будуть церкви різного підпорядкування. Тому ми мусимо створити свою Помісну Українську Православну Церкву. У нас є для цього всі можливості, всі атрибути: архієреї, монастирі, навчальні заклади. Ми маємо повноцінну базу для того, щоб претендувати на визнання. Але, повторюся, це дуже болюче питання як для Москви, так і для Константинополя. Тому ми зараз шукаємо взаєморозуміння з представниками інших православних церков, аби вони теж втрутилися у вирішення цього гострого питання, а не споглядали збоку, боячись гегемонії Москви".

Фото ru.wikipedia.org

Немає коментарів:

Дописати коментар