середу, 29 травня 2013 р.

Соціологи: Серед ветеранів Другої світової війни більше вірян, ніж атеїстів


Наука та медицина - Новини науки - Ветерани відвідують церкви частіше за тих, хто не брав участі у бояхВетерани відвідують церкви частіше за тих, хто не брав участі у боях
АР
Згідно з дослідженням американських соціологів, Друга світова війна призвела до зростання рівня релігійності у післявоєнному суспільстві.
Роботу дослідників з Корнельського університету, що входить до Ліги плюща, опублікувало видання Journal of Religion and Health.
Серед тих, хто повернувся із фронту, виявилося менше атеїстів, причому максимальний відсоток вірян соціологи виявили серед учасників битв, які дожили до наших днів, у той час як серед тих, що служили в тилу, частка вірян менша.

Учені опитали 1 тис 123 ветеранів Другої світової війни і виявили, що навіть зараз частка релігійних людей серед них помітно вища, ніж серед однолітків, які не воювали. Ті, хто брав участь у найбільш важких боях, зараз відвідують церкву на 21% частіше за тих, у кого не було бойового досвіду, проте одна лише участь у битвах не визначає релігійності повною мірою.
Другий виявлений дослідженням фактор - сприйняття військового періоду свого життя ветераном. Ті, хто в цілому оцінюють його позитивно, менш релігійні ніж ті, у кого війна пов'язана виключно з негативними спогадами. Крім того, на основі аналізу розповідей ветеранів було визначено те, що в найбільш небезпечні моменти відсоток тих, хто молиться, збільшувався зі 42% до 72%. Обидва результати добре узгоджуються з цілою низкою минулих дослідних робіт, присвячених аналізу релігійних поглядів.
Так, в 2012 році землетрус на Південному острові у Новій Зеландії збільшив кількість людей, що звернулися до християнства, в той час як у цілому по країні за останні роки відносна частка вірян неухильно знижується. Ще раніше, в 2009 році, інша група дослідників показала, що у більш бідних і неблагополучних країнах більша частка активних  храмів, причому ця закономірність стосується не тільки для християнства, а й інших світових релігій.
За словами авторів нового відкриття, їхнє дослідження може мати практичне значення для психотерапії. "Участь у житті релігійної громади, - йдеться в повідомленні університету, - може допомогти впоратися з наслідками перебування на фронті. Але те, що в окопах не буває атеїстів, все-таки говорить не проти атеїстів, а проти окопів".
Нагадаємо, в минулому році вчені на прикладі землетрусу в Новій Зеландії в 2011 році встановили, що катастрофи можуть стимулювати локальне зростання релігійності в суспільстві.
За матерiалами: Lenta.ru

Немає коментарів:

Дописати коментар